НОВИНИ

Успешни бизнес истории от Крумовград или как един регион се възражда пред очите ни

В града усещат обновлението и раздвижването, както и новите работни места.

След десетилетия на тютюнопроизводство, районът на Крумовград изглежда сякаш обречен да се обезлюди. Безработицата стига 25%, а семействата, напуснали страната в търсене на по-добър живот, стават все повече.

Това е било вярно през 2018 г. През 2022 г. обаче в Крумовград вече разказват други истории - за успешни бизнес и нови проекти, които дават работа на хората в региона. В града усещат обновлението и раздвижването, новите работни места и желанието да се гради нещо ново. Голяма роля за това има създаденият фонд за подкрепа и насърчаване на микро-, малък и среден бизнес.

nova.bg-2022-06-09.jpg

Фондът финансира проекти на жители на Община Крумовград, които стартират или разширяват съществуващ бизнес. Важно условие е фирмите, които кандидатстват за финансиране, да са регистрирани в общината.

Всеки желаещ да развие свой бизнес или да подобри производствената си линия или предлагана услуга може да подаде проекта си в рамките на обявените през годината приемни периоди. На своите редовни заседания Управителният съвет на Сдружението разглежда и одобрява или отхвърля подадените проекти съгласно предварително обявените публично критерии.

На тях е отговорил и Сабахтин Караибрям, който се занимава с преработка на земеделска и горска продукция.

nova.bg-2022-06-09(2).jpg

„С две думи: „Фонд – мечта“ – с много малко формалности и много експедитивно действат. Благодарение на фонда реализирахме два проекта: за извличане на етерични масла и за преработка на зеленчуци. Купихме оборудване. Ще наемем 7 човека на първо време. Много съм доволен от отношението, което проявиха към нашите идеи. Много експедитивно се случиха нещата. Не мога да повярвам. По този начин пет пъти ще увеличим производителността, което е много. Със сигурност след време ще има ефект от дейността на Фонда – да има устойчив бизнес в общината и да бъдат наети доста хора“, коментира Караибрям.

Идеята за създаване на фонд датира от 2015 г. с подписването на Меморандум за разбирателство между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и Община Крумовград.

nova.bg-2022-06-09(3).jpg Негов бенефициент е и Валентин Даматов, живял със семейството си няколко години в чужбина.

Завръщайки се за кратко в родното си място, той научава за Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро-, малък и среден бизнес в Община Крумовград“, създаден от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ и общината. У него пламва идеята да възстанови семейната традиция – баща му Захари е бил известен в града майстор на мебели, но отдавна се е оттеглил от бизнеса.

Така Валентин вижда и шанс да се прибере в България заедно със семейството си. Подготвя проект за създаване на цех за производство на мебели и за негова радост е одобрен от Фонда. Притежава сграда, идеална за целта. Започва ремонт и саниране, сменя цялата електрическа инсталация, поръчва машините, предвидени по проекта. Баща му Захари се радва повече от него, че има на кого да предаде опита си. Предизвикателството пред Валентин е голямо. Семейството му си е мечтало да се прибере от чужбина. Вярва, че ще успее, защото „в родината въздухът е по-различен и помага“.

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене