НОВИНИ

bta.bg-22.07.2022(1).jpg

Близо половината от кандидатстващите по Фонда за подкрепа и насърчаване на бизнеса в община Крумовград са за стартиране на нов бизнес

Около 40-50 процента от кандидатстващите с бизнес идеи за финансиране по Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград стартират нов бизнес. Останалите надграждат или започват производство на нови продукти към съществуващия си бизнес. Това отчете пред журналисти в Крумовград Жулиета Хубенова от компания "Смарт А Груп", която оказва техническа помощ на Фонда.

Създаден от минната компания "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД и община Крумовград, той функционира от 2019 г. Реализираните проекти чрез него са 37, като част от тях вече са във фаза на завършване. Разкритите работни места на територията на общината са 102.

"Подпомагаме всякакви проекти в областта на производството, земеделието, услугите. Хубавото тук е, че първо финансирането е 55 процента субсидия, 35 процента заем от банката, който се гарантира от Дънди и 10 процента самоучастие", каза Хубенова. Тя коментира също, че интерес към възможността за финансово подпомагане има, но увеличението на цените на много стоки и доскорошната ковид пандемия, за която отново се заговаря, все повече притеснява хората да стартират или разширят своя бизнес, защото не са сигурни в пазарите. Въпреки това има и предприемачи, които реализират пореден проект по Фонда и са готови след приключването им да кандидатстват отново.

Владимир Хаджиев работи по втори проект. Създал е мандра, в която произвежда сирене, като обмисля да пусне на пазара и кашкавал. Пазар освен в Крумовград е намерил в цялата област и в съседната Хасково, както и в други региони на страната.

Сабахтин Караибрям произвежда етерични масла от района на Крумовград, като с помощта на Фонда е осъвременил техниката си и е увеличил с 200 процента обема на произвежданото. Превърнал бизнеса в семеен споделя, че работи предимно за вътрешния пазар, но и изнася за Франция и Германия. Произвежданите от него етерични масла намират приложение във фармацията и парфюмерията.

"Инвестициите, които се осигуряват за развитието на община Крумовград са в рамките на над 4 млн.лв., като най-голямата инвестиция е социалния фонд за микро, малък и среден бизнес", каза Гергана Тодорова, ръководител комуникации в "Дънди Прешъс Металс Крумовград". Тя уточни, че минната компания е създала трудова заетост на над 290 човека, като 98 процента от тях са местни хора. Близо 50 от наетите са завърнали се от чужбина жители на общината.

Дейността на минната компания бе представена на щанд в центъра на Крумовград, в рамките на инициативата "Среща на крумовградчани от близо и далеч". На него хората имаха възможността да разберат начина, по който се добива златосъдържащият концентрат от находището "Ада тепе", както и начина за депониране на отпадъците от производството по метод, позволяващ съхранението на вода.

"Много рядко хората биха свързали рудник с биоразнообразие. В нашия рудник имаме два вида защитени костенурки - шипоопашата и шипобедрена костенурка, за които компанията полага усилия да изучава и опазва вече 10 години", коментира още Гергана Тодорова. И в аванс тя съобщи, че скоро предстои да бъде открита музейна експозиция, показваща археологическите находки, намерени и реставрирани на хълма "Ада тепе".

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене