НОВИНИ

novjivot.info-01.08.2022(1).jpg

Фондът на Дънди подкрепи 37 проекта на предприемачи от Крумовградско

„От края на 2019 година, когато започна своята дейност, до момента Фондът за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград е помогнал за реализирането на 37 проекта на предприемачи от региона. 28 от тях са във фаза на завършване. Открити са 102 нови работни места.“ Това сподели за „Нов живот“ Жулиета Хубенова - управител на консултантската фирма „Смарт А“ Груп, асистент по програмата.

Фондът е създаден от златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ и общината.

Сред бенефициентите са предприемачи от различни икономически сфери – производство, земеделие, услуги, търговия. Подкрепата, която те получават от Фонда им дава възможност да прескочат в по-високо ниво, да повишат конкурентноспособността на пазара, в който се намират.

Финансирането тук е 55 процента субсидия, докато другите фондове не дават повече 50 на сто. Предприемачите могат да ползват кредит от Райфайзенбанк от 35 %, който се гарантира от Дънди. За тях остава 10 на сто собствено участие. Размерът на гранта плюс заема достига до 200-250 хиляди евро, което не е никак малка сума да подкрепа.

Хубавото е, че средствата постъпват веднага по сметките на одобрените бенефициенти, така че те могат веднага да оперират с тях. За разлика от други фондове, при които премприемачите купуват оборудването със собствени средства и след това чакат с месеци да им бъдат възстановени разходите.

US_na_Fonda.JPG

Учредителите на Фонда

Фондът на Дънди действа оперативно. Всяко тримесечие може да се кандидадтства. Управителният съвет реагира бързо, разглежда проектите и съобщава резултатите.

Имаше известно стъписване сред бизнеса заради Ковид-ситуацията и последните драстични увеличение на еленергията и кандидатите намаляха. При миналия прием имаше 7 желаещи, сега дойдоха трима. Хората се притесниха дали ще могат да си погасяват кредита. Начинаещите се разколебаха дали точно сега е най-подходящият момент да започват бизнес. Другите пък се питаха дали да се разширяват или да поизчакат. Не бяха сигурни каква ще е конюнктурата на пазара в техния бранш.“, коментира Хубенова.

Всички бенефициенти са доволни от съвместната си работа с консултантската фирма „Смарт А“ Груп. Те получават постоянно информация и за други програми, които биха били полезни за тях.

Особено важна е тази подкрепа за стартиращите фирми, а те са 50 процента от общия брой. Сред тях има млади хора, току-що завършили висше образование като например две стоматоложки, които са открили и оборудвали с модерна техника нов зъболекарски кабинет в центъра на града. Има и такива, завърнали се от Англия, за да създадат тук производство и внедрят видените там новости.

Пъстра е палитрата от бизнеси в семейството на Фонда и се надяваме да става още по-богата. Защото правилата за кандидатстване са облекчени и вече няма ограничение да си жител на община Крумовград, за да можеш да потърсиш подкрепа.“, завършва Жулиета Хубенова.

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене