В медиите

dundee_fund_mollov-1_720x340.jpg

Бившият състезател по джудо Румен Моллов произвежда пелети в Крумовград, подкрепен от Фонда на „Дънди Прешъс Металс“

Проектът стартира успешно през септември 2020 година

Макар че е завършил Националната спортна академия и е бил успешен състезател по джудо и самбо повече от 20 години, Румен Моллов се хвърля в бизнеса през 2005 година. Първо регистрира транспортна фирма, а от 2011-та получава разрешително и се насочва предимно към дърводобив, преработка на дървесина и рекултивация. „Освен че сечем, ние след това засаждаме дървета, участваме в проекти на Горското стопанство и на „Дънди Прешъс Металс“, споделя за „Нов живот“ 41-годишният предприемач.

dundee_fund_mollov-2_500x357.jpg През 2019 година фирма „Моллови 2005“ ООД прави инвестиция в машини за фасониран дървен материал, закупува гатер-банциг, за да може да преработва дървесината. Отпадъкът е много като обем и решават да заложат на една автоматизирана инсталация за производство на пелети. Проучването на бизнесмена показва, че пелетите постепенно се превръщат в алтернативна суровина за отопление за домакинствата в Крумовград.

През месец март 2020 година подготвят проект, с който кандидатстват във Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград, създаден от златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ и общината. В първите 1-2 години залагат производство на 1000 тона пелети годишно или между 100 и 500 кг/час. Голяма помощ им оказват експертите от консултантска група „Смарт А“.

С настъпването на пандемията и въвеждането на извънредното положение поръчките спадат, става трудно придвижването на работниците, започват тревогите за здравето. Април и май са тежки месеци за фирмата. Не получават никаква помощ от държавата по програмите за преодоляване на последиците от епидемията – производството им не попада в икономическите сфери, които се подкрепят. Постепенно картината се променя и от септември досега производството се е увеличило 2-3 пъти, провеждат и обучение на персонала за работа с новите машини.

„Ако не бяхме научили за Фонда, едва ли сами бихме предприели такава мащабна инвестиция. Исках точно такава инсталация, а тя е доста скъпа.“, споделя Румен Моллов.

Медалистът от републикански първенства по самбо и джудо Румен Моллов вече е лицензиран лесовъд, междувременно е завършил дистанционно необходимото образование. Така че бъдещето му още по-тясно се свързва с гората.

Валентина ИВАНОВА

ЕТИКЕТИ:

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене