В медиите

dundee_fund_damatov-720x340.jpg

Валентин Даматов: Фондът на „Дънди Прешъс Металс“ ме върна от Великобритания в родния Крумовград

Предприемачът е амбициран да продължи успешно семейната традиция в производството на мебели

Дълги години Красимира и Валентин живеят разделени – тя в малко градче край Лондон, а той – в Крумовград. Амбициозната млада жена завършва Ветеринарна медицина в Стара Загора, но решава да се докаже в чужбина. Покрива всички изисквания на английската образователна система, държи куп изпити и си намира работа по специалността. През това време съпругът, електроинженер по образование, е ръководител група „Поддържане“ в Енергото в родния си родопски град.

Както стотици български семейства, и Даматови живеят разделени и страдат от това. През 2016 година решават, че така не може да продължават и трябва да се съберат. Валентин заминава за Острова. Първите месеци са трудни, търси си работа, явява се на изпити за електротехник и взема лиценз.

После нещата потръгват, животът им се нормализира, лесно се адаптират в уреденото английско общество. Семейството се увеличава с две деца – момче и момиче, купуват си къща. Ама все нещо не достига… Мисълта им е все в родината.

Появата на коронавируса миналата година обърква и техния живот. Красимира, която е в отпуск по майчинство, се прибира в България, където отглеждането на двете деца е по-лесно сред роднини и приятели. Въпреки трудностите с пътуването, Валентин се връща през април за няколко месеца, за да си види семейството. Докато е в Крумовград, научава за Фонда за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес, създаден от златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ и общината. В него пламва идеята да възстанови семейната традиция – баща му Захари е бил известен в града майстор на мебели, но отдавна се е оттеглил от бизнеса. Вижда и шанс да се прибере в България заедно със семейството си.

Даматов подготвя проект за създаване на цех за производство на мебели и, за негова радост, е одобрен от Фонда. Притежава сграда, идеална за целта. Започва ремонт и саниране, сменя цялата ел.инсталация, поръчва машините, предвидени по проекта. Баща му Захари се радва повече от него, че има на кого да предаде опита си.

Предизвикателството пред Валентин е голямо. Семейството му си е мечтало да се прибере от чужбина, но дали ще дойде този момент? Надява се работата да потръгне. Вярва, че ще успее – в родината въздухът е по-различен, помага.

Валентина ИВАНОВА

ЕТИКЕТИ:

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене