В медиите

dundee_fund_juliette-720x340.jpg

Малкият бизнес в Крумовград крачи смело напред, подкрепен от Фонда на „Дънди Прешъс Металс“

Консултанска група „Смарт А“ върви ръка за ръка с предприемачите

Със 7 одобрени проекта на шест фирми стартира през 2019 година Фондът за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“, създаден от златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ и общината. Грантовото финансиране за тях е на обща стойност 368 492 лв., а гарантираните банкови кредити – в размер на 375 492 лв. Фондът разполага общо с 10 милиона щатски долара, от които половината се предоставят безвъзмездно от „Дънди Прешъс Металс“, а останалите се дават като кредити от Райфайзенбанк.

При оценка на кандидатите важна роля играят експертите от Консултантската група „Смарт А“. Освен това те оказват пълна подкрепа на фирмите и наблюдават работата им през целия проектен период. Жулиета Хубенова, представител на „Смарт А“, обяснява как са се справили първите късметлии, получили подкрепа от Фонда през 2019 година: „Пет от шестте фирми приключиха проектите си, тъй като бяха с продължителност от 12 месеца. Всички се справиха много добре.“

Шестата компания – „Аргруп Родопи“ ЕООД, има ангажимент да изпълни проектните си ангажименти за 24 месеца. Тя работи в областта на хотелиерството и понесе загуби по време на извънредните противоепидемични мерки през 2020-та. Надеждите са през тази година работата да се засили и да се компенсират щетите.

„Смарт А“ груп са в постоянна връзка с финансираните от Фонда предприемачи и им оказват помощ, предоставят им информация за набавяне на допълнителни средства, дори им подготвят безвъзмездно проекти. Така „Тим плюс“ ООД и „Елит Транс“ ЕООД са се възползвали от държавната програма за борба с последиците от пандемията като са получили съответно 10 000 и 6 000 лева. „Елит Транс“ ЕООД закупиха автобус, но не можаха да го ползват в пълния му капацитет, заради ограниченията. Фирмата се възползва и от мярката 60 на 40. „Пчеличка– 2015“ ООД“ закупи ново оборудване за автоматично пране на килими. Тя изпълни плана си да отвори нови 2 работни места, констатира Хубенова.

Много успешно развитие отбелязва „Орегано Бг“ ЕООД с управител Себахатин Караибрям. Фондът подкрепи два негови проекта – за производство на замразени зеленчуци и за етерични масла. Търсенето на етерични масла непрекъснато расте и компанията реализира все по-големи продажби, което компенсира временния спад в търговията със зеленчуци, тъй като ресторантите са затворени. Закупената по проекта хладилна техника позволява произведената продукция да бъде съхранена за по-дълъг период.

От втората група фирми, кандидатствали във Фонда през 2020 година, финансиране на обща стойност 2 852 946.56 лв. получават 14. Консултантите от „Смарт А“ ще вървят ръка за ръка с предприемачите, за да реализират успешно проектите си.

Валентина ИВАНОВА

ЕТИКЕТИ:

Търсене

За Фонда

Създаването на Сдружението води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград е подписан
Меморандум за разбирателство.

Свържете се с нас

Адрес: Крумовград 6900

ул. Христо Ботев 1

Офис: +359 3641 6 852

Моб.: +359 893 048 991

Имейл: pr@Dundeeprecious.com

https://dundeefund.eu/

© 2015 Всички права запазени. ® Фонд за подпомагане на микро, малко и средни предприятия

Търсене